شما اینجا هستید: صفحه اصلی اندیشه اقتصادپژوهش؛ راه دستيابي به توسعه پايدار

پژوهش؛ راه دستيابي به توسعه پايدار

پژوهش؛ راه دستيابي به توسعه پايدار

روزنامه دنیای اقتصاد

پژوهش و تحقیق از ارکان اساسی توسعه و رشد یک جامعه است. جامعه‌ رو به توسعه نیازمند نهادهایی است که فرهنگ پژوهش را در مسیرهای عقلانی به جریان بیندازند. ارتباط توسعه‌ پایدار با ساختارهای علمی و پژوهشی جامعه، رابطه‌ای تنگاتنگ است که از خلال آن می‌توان از یافته‌ها و نظریات ارزشمند در جهت اهداف ملی بهره‌برداری کرد. فرهنگ تحقیقات با خود نوعی آینده‌نگری به همراه دارد. شناخت ظرفیت‌های علمی و پژوهشی می‌تواند در اشاعه و تقویت فرهنگ پژوهش موثر باشد. هدف این صفحه، آشنایی و معرفی دستاوردهای پژوهشی در قالب مقالات، گزارش‌های راهبردی و پایان‌نامه‌ها در جهت رشد و ارتقای فرهنگ پژوهشی جامعه است. خط رابط این پژوهش‌ها اقتصاد و موضوعات مرتبط با آن خواهد بود. مطالب این شماره به شرح زیر هستند:

«ساختار بانکداری اسلامی در کشورهای اسلامی» عنوان پژوهشی از پژوهشکده پولی و بانکی است که در آن به تاریخچه این نمونه بانکداری در کشور مالزی و ویژگی‌های آن می‌پردازد. در این پژوهش ضمن نگاه مثبت به این نمونه از بانکداری در مالزی، نگارندگان به این نکته اشاره می‌کنند که در حال حاضر محصولات و خدمات بانکداری اسلامی با پذیرش گسترده‌ای در میان مسلمانان و غیرمسلمانان مواجه و به عنوان یک جایگزین مناسب برای محصولات و خدمات متعارف در نظام مالی جهانی شناخته شده است؛ ضمن اینکه تجربه این کشور می‌تواند در راستای جهانی شدن صنعت بانکداری اسلامی حرکت کند.

« تاثیر شاخص‌های حکمرانی بر سرمایه‌گذاری داخلی در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا» عنوان پژوهشی از ماهنامه اطلاعات سیاسی- اقتصادی است. در این پژوهش، نگارندگان برخورداری از مزایای جهانی شدن توسط کشورهای در حال توسعه را تنها زمانی مقدور می‌دانند که این کشورها توجه خود را به سوی کیفیت حکمرانی و قوانین‌شان سوق دهند. حکمرانی خوب و تعریف و شاخص‌های آن از دیگر مباحثی است که این پژوهش به آن اشاره کرده است. بر پایه تعریف برنامه عمران سازمان ملل، حکمرانی خوب عبارت است از مدیریت امور عمومی بر پایه حاکمیت قانون، دستگاه قضایی کارآمد و دادگر و مشارکت گسترده شهروندان در فرآیند حکومت‌داری. در ادامه این پژوهش، هر یک از شاخص‌ها توضیح داده می‌شوند؛ این پژوهش در حوزه کشورهای منا (کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه) انجام شده است.

« ترکیب جنسیتی و رشد اشتغال بنگاه‌های تعاونی، شواهدی از بنگاه‌های کوچک و متوسط تولیدی بخش تعاون طی برنامه دوم توسعه» و « تحلیل جنسیتی فعالیت‌های کشاورزی در روستاهای شهرستان کرمانشاه: توصیه‌هایی برای عاملان توسعه روستایی» از پژوهش‌هایی هستند که به حوزه زنان اختصاص داشته و در آن میزان مشارکت زنان و تاثیر حضور آنان در اقتصاد مورد پژوهش قرار گرفته است.  چکیده‌ دو پایان‌نامه‌ با مضامین « تعیین حجم اقتصاد زیرزمینی در ایران» و «بررسی عوامل موثر بر تقاضای انرژی فعالیت‌های صنعتی ایران طی سال‌های 1360 تا 1388» از دیگر مطالب این هفته هستند.