شما اینجا هستید: صفحه اصلی مبانی راه اندازیبهبود شاخص فضای کسب و کار لازمه دستیابی به اقتصاد مقاومتی

بهبود شاخص فضای کسب و کار لازمه دستیابی به اقتصاد مقاومتی

بهبود شاخص فضای کسب و کار لازمه دستیابی به اقتصاد مقاومتی

چندی پیش مقام معظم رهبری در دیدار با کارآفرینان بخشی‌های مختلف صنعتی، بازرگانی و کشاورزی مطالب مهمی در خصوص لزوم حمایت از بخش های مختلف تولیدی بیان کردند.

ایشان از کارآفرینان خواستند تا به مرغوبیت و کیفیت تولیدات داخلى توجه ویژه ای داشته باشند چراکه امروزه در دنیا کمپانى‌هائى هستند که100 سال فعالیت می کنند و محصولاتشان در دنیا به فروش می‌رود.

مهم‌ترین نکته فرمایشات مقام معظم رهبری در این دیدار لزوم دستیابی به اقتصاد مقاومتی است. در ادبیات اقتصادی معمولا برای حمایت از اقتصاد و به ویژه تولید ملی بیشتر از واژه Protectionism(اقتصاد حمایتی) استفاده می کنند و این واژه بدان معناست که اقتصاد ملی باید از هر نظر مورد حمایت جدی قرار گیرد.

نکته اولیه در این خصوص آن است که اقتصاد کشور باید از نظر قوانین و مقررات، فضای مساعد کسب و کار و سایر شرایطی که لازمه رقابت پذیری را در صحنه های جهانی و بین المللی و همچنین در برابر شوک های اقتصادی فراهم می کند حفاظت شود.

بر این اساس اگر شرایط خاص و ویژه ای گریبانگر اقتصاد کشور شود (همانند آنچه که در حال حاضر اقتصاد کشور با آن مواجه است) تولیدکنندگان و صادرکنندگان می بایست مورد حمایت جدی قرار گیرند.

کشورهای مختلف معمولا در چنین شرایطی بدون هرگونه ملاحظه قوانین جاری کشورشان و حتی قوانین بین المللی نسبت به حمایت جدی از فعالان اقتصادی (تولیدکنندگان و صادرکنندگان) اقدام می کنند.

این در حالی است که حتی در شرایط عادی هم کشورها توجه ویژه ای به حمایت از اقتصاد ملی و لزوم افزایش ضریب مقاومت اقتصاد ملی در برابر انواع تهاجمات خارجی به عمل می آورند. از جمله ایالات متحده آمریکا که خود از بنیان گذاران اصلی سازمان تجارت جهانی است بارها و بارها قوانین این سازمان را نقض کرده و موجبات اعتراض سایر کشورها را فراهم کرده است. به عنوان مثال این کشور به بهانه حمایت از واحدهای تولیدی داخلی از ورود لاستیک چینی، ممانعت به عمل آورد که چین هم با عنوان اینکه این امر مغایر قوانین WTOاست به این سازمان شکایت کرد. بنابراین ما نباید برای حمایت از اقتصاد و تولید ملی خودمان منتظر کسب اجازه از نهادها ی بین المللی و دیگر ارگان ها باشیم.

 

اقداماتی که در چند هفته اخیر توسط وزارت بازرگانی و سایر وزارتخانه ها در خصوص " مدیریت واردات" صورت گرفته را می توان در این راستا ارزیابی کرد. بطوریکه ضمن حمایت از مصرف کننده و توجه ویژه به حقوق آنها تلاش شد تا ضریب حمایت از تولیدات داخلی و اقتصاد ملی افزایش یافته و مسیر نیل به اقتصاد مقاومتی که فرموده مقام معظم رهبری است فراهم شود.

بی تردید در این میان بهبود شاخص فضای کسب و کار که از دیگر موارد مهمی است که برای دستیابی به اقتصاد مقاومتی و یا به عبارت دیگر اقتصاد Protectionism، ضروری به نظر می رسد.

بوروکراسی اداری و مسایل مرتبط با دستگاه های دولتی در خصوص تولید و تجارت یکی از مواردی است که همواره مورد گلایه و شکایت فعالان اقتصادی به شمار می رود.

انتظار منطقی آن است این قبیل دستگاه ها خود را مخاطب اصلی و اولیه فرمایشات مقام معظم رهبری قرار دهند و با انجام اقدامات لازم در جهت بهبود رتبه کشور در شاخص فضای کسب و کار جهانی تلاش کنند.

 

سازمان توسعه تجارت ایران به نوبه خود با درک این مهم اقداماتی را از جمله توسعه تجارت فرامرزی، ثبات مقررات، حذف بوروکراسی و مقررات زدایی، هماهنگی با دستگاه ها و تعامل با اتاق ایران، تعاون و بخش خصوصی انجام داده است به گونه ای که رتبه کشور از 147 در سال های گذشته به 134 در حال حاضر رسیده است و در تعامل با سایر دستگاه ها از جمله، استاندارد، گمرک و سرمایه‌گذاری خارجی تلاش بر این است تا زمینه فعالیت سالم و مولد برای فعالان اقتصادی بیش از پیش تسهیل گردد.

 

امید است که در فضایی که بیگانگان سعی در منزوی کردن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و تیره و تار کردن فضای اقتصادی، سرمایه گذاری و کسب و کار این نظام را دارند با اتخاذ تدابیر لازم در داخل مرزهای ملی علاوه بر خنثی کردن توطئه بیگانگان در خصوص تحقق توسعه اقتصادی و نیل به اهداف سند چشم انداز 1404 که مهمترین هدف آن دستیابی به مقام نخست اقتصاد منطقه است نائل آییم.

 

نگارنده بر این باور است که جلوتر و بیشتر از تاثیرگذاری قطعنامه های خارجی بر اقتصاد کشور تنگناهای داخلی و دیوان سالاری حاکم بر اقتصاد ملی ترمز اصلی توسعه اقتصادی کشور به شمار می رود.

 

همانند شعر حافظ شیرازی که می فرماید: تو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز/ خوشا کسی که در این راه بی حجاب رود

 

اگر دستگاه‌های دولتی و مسئول بیش از پیش احساس مسئولیت کرده و در حذف دیوان سالاری بکوشند کمترین آسیب پذیری را از دسایس بیگانگان خواهیم داشت.

 

احد امیرمحمدی، مشاور رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران

منبع : تجارت پرس