شما اینجا هستید: صفحه اصلی بازاریابی اینترنتیآمیخته بازاریابی الکترونیکی

آمیخته بازاریابی الکترونیکی

آمیخته بازاریابی الکترونیکی

به کارگیری اینترنت در بازاریابی و پیدایش بازاریابی اینترنتی مفاهیم بازاریابی سنتی را وارد مرحله تازه ای نموده است. یکی از موضوعاتی که در زمینه بازاریابی الکترونیکی بیشترین توجه را به خود جلب کرده ، آمیخته بازاریابی در عصر اینترنت است.. آميخته بازاريابي عبارت است از مجموعه اي از متغيرهاي بازاريابي كه دستيابي شركت به اهداف موردنظر را تحت تاثير قرار مي دهد. اين متغيرها در چهـــار متغير اساسي دسته بندي شده اند كه عبارتند از: محصول، قيمت، مكان و ترفيع (KOTLER, 1986). بازاریابی الکترونیکی علاوه بر متحول کردن آمیخته بازاریابی سنتی (محصول، قیمت، نوزیع و ترفیع) عناصر جدیدی را نیز به این آمیخته افزوده است.

اندیشمندان بازاریابی، آمیخته بازاریابی الکترونیکی را شامل عناصر زیر می دانند:

محصول:
کالا یا خدماتی است که شرکت برای مبادله با بازار عرضه می کند. کالاهای مختلفی در اینترنت عرضه می شوند که از کالاهای فیزیکی گرفته (پوشاک و خودرو)تا کالاهای اطلاعاتی(مثل روزنامه).

قیمت گذاری:
قیمت مقدار پولی است که شرکت در قبال محصولات فروخته شده به خریداران از آنان مطالبه می کند.قیمت شامل هزینه های محصول ، حمل و نقل ، ضمانت نامه و... که مشتری تقبل می کند. قیمت در بازاریابی الکترنیکی عامل حیاتی است زیرا ارزش درک شده توسط مشتری را تحت تاثیز قرار می دهد.

ترفیع:
فعالیتهایی است که یک یا چند گروه از مشتریان هدف را از محصولات شرکت آگاه و مطلع می کند.تبلیغات عمومی ، تبلیغات بهنگام و... جزء ابزارهای ترفیع بازاریابی الکترونیکی هستند.

توزیع:
امکانات اینترنت، یک کل کاملا جدید تجارت است که از یک طرف در چگونگی تعامل شرکت با مشتریان انقلابی ایجاد نموده است و از سوی دیگر به عنوان کانال توزیع برای شرکت عمل می کند.

«کالیا نام» و «مک این تایر» علاوه بر 4psسنتی ، بازاریابی الکترونیکی پنج عنصرجدید را در آمیخته خود جای می دهد. این عناصر عبارتند از:

1. حفظ اسرار شخصی (privacy):
به توانایی افراد جهت محافظت از اطلاعات در مورد خود اشاره می کند. در واقع حفظ اسرار شخصی به حقوق افراد و سازمانها در تعیین اینکه چه زمانی ،کجا و چگونه اطلاعاتی در مورد آنها به دیگران منتقل شود برمی گردد. نیاز به داشتن مجموعه ای از اطلاعات کاربران که جزء اطالاعات شخصی مشتریان است برای شخصی کردن لازم است و این نکته بازاریابان را مجبور می کند که در مورد چگونگی استفاده از این اطلاعات تصمیم بگیرند.

2. محل عرضه (site):
یک وسیله بازاریابی الکترونیکی است که به سبب دستیابی کاربران از هر مکان و در هر زمان به شرکت می شود. (خداداد حسینی و همکاران،1385،48-51)هر رابطه ای که بر مبنای رسانه ای دیجیتال پایه ریزی شود، نیاز به یک نقطه دسترسی تمام وقت و سهل الوصول دارد؛ به گونه ای که مشخصات نقطه دسترسی باید برگرفته از شناخت مخاطب و نوع تعامل یا دادوستدی باشد که از طریق این سایت ، انجام می پذیرد. به عنوان مثال،مشتری می تواند اطلاعات محصول را از طریق سایت دریافت کرده و به آخرین تخفیف ها و امکانات خرید و خدمات پس از فروش دسترسی داشته باشد. سایت محل تلافی و عرضه تمامی فعالیتها و عناصر بازاریابی الکترونیکی است.

3. خدمات مشتری (customerservice):
خدمات مشتری کارکردی حمایتی دارد که برای تحقق مبادله مورد نیاز است. در در بازاریابی الکترونیکی محدودیتهای زمانی و مکانی در ارائه خدمات به مشتریان حذف می شود و امکان دسترسی 24 ساعته به خدمات وجود دارد.

4. شخصی سازی (personalization):
شخصی کردن عبارت است از هرگونه سفارشی کردن کالا و خدمات که به خاطر هویت خاص یک مشتری رخ می دهد در بازاریابی الکترونیکی به دلیل پیشرفتهای فناوری امکان سفارشی کردن کالاها و نیز سفارشی کردن خدماتی که شرکت ارائه می کند وجود دارد به گونه ای که نیازهای تک تک مشتریان در نظر گرفته می شود.

5.امنیت (security):
حداقل دو جنبه امنیتی را می توان برای معامله های الکترونیکی برشمرد:
1. تامین امنیت در خلال انجام دادوستد الکترونیکی،
امروزه یکی از ابزارهای نقویت رابطه و ایجاد حس وفاداری و اعتماد در مشتریان، توجه وکوشش مستمر جهتبهبود شاتخص های امنیتی خریدهای اینترنتی است.
2-حفظ امنیت و نفوذ ناپذیری بانکهای اطلاعاتی مشتریان.
جنگ پایان ناپذیر میان هکرها ومتخصصانامنیتی هر روز ابعاد تازه تری به خود می گیرد.بنابراین لازم است فروشندگان اینترنتی همواره در بعد تکنولوزی امنیت اطلاعات بروز و اماده مواجهه با تهدیدات باشند، چون که حتی یک شکاف امنیتی کوچک می تواند باعث شکست و تباهی کل کسب و کار شود.

6.ترفیع (sale promotion):
عنصر ترفیع به دلیل اهمیت فوق العاده در بازاریابی الکترونیکی و اینکه بیشترین اثرپذیری را از اینترنت دارد به عنوان آمیخته اصلی مطرح می شود.

7.انجمن (community)
انجمن عبارت است از مجموعه ای ارتباطات درهم تنیده که براساس علایق مشترک ایجاد می شود و نیازهای اعضای مجموعه را برآورده می سازد به گونه ای که افراد به تنهایی قادر به رفع این نیازها نیستند.

بنابراین آمیخته بازاریابی الکترونیکی شامل موارد زیر است:
product, price ,place , promotion, privacy, personalization, customer service. community, sale promotion , site, security

تهیه و تنظیم: شهربانو یداللهی